Gordon P. Henriksen är en mycket god vän till huset, och i samband med utgivningen av hans nya bok “Ha’ det för wildt” ger vi här ett litet porträtt av Gordon och hans förhållande till naturen, mat och Carhartt förstås.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv och det du gör?

ja… jag skulle säga att jag i grund och botten lever av det jag brinner för. Jag har arbetat för ett resebolag som arrangerar fiskeresor, därefter för en fisketidning och under de senaste tio åren har jag njutit av friheten som egenföretagare där jag gör TV, radio, youtube, skriver artiklar och nu två böcker, håller föredrag, anordnar evenemang och företagsevenemang och en massa annat. Och hela tiden med fokus på friluftsliv, fiske, jakt och mat. Jag är väldigt tacksam över att kunna försörja mig på att göra det jag älskar och hjälpa till med att sprida de passioner jag själv brinner för. Dessutom har jag turen att arbeta med många trevliga och begåvade människor som också betyder mycket för mig.

Foto: Columbus Leth

Hur började egentligen din resa – från att fånga din första fisk till att skriva en bok om fiske, jakt och mat?

Jag fångade min första fisk när jag var sju år gammal i Lake Butler när jag var med familjen i Florida. Sedan dess har det liksom suttit fast i mig. Under min studietid deltog jag i biologi- och utbildningsprojekt om fiske, och så praktiserade jag till och med i tre månader som fiskeguide i Florida. Sedan dess har jag haft turen att kunna skapa en karriär inom området jag älskar. För tre år sedan blev jakt plötsligt en stor passion för mig – vilket gör att jakten är en allt större del av det jag arbetar med och kommunicerar dagligen.

Jag njuter av att arbeta med nya format hela tiden och älskar att göra saker som barn-tv, radioprogram och sportfiske och andra saker där man utmanar sig själv. Böcker är så klassiska som något kan vara, så jag kunde inte undvika det, och efter många års arbete med förmedling av sportfiske publicerade jag “Et liv i fisk” år 2020. Den blev en klar framgång försäljningsmässigt, men framför allt var det en fantastisk process att skriva och inte minst att vara med på de många resorna med fotografen Columbus Leth, som inte bara är extremt begåvad utan även extremt trevlig att arbeta med. När jag fick min jaktlicens kom vi snabbt överens om att vi skulle skriva ännu en bok tillsammans, den här gången om både jakt och fiske och en hel del viltmat.

Foto: Columbus Leth

Vilket är det viktigaste budskapet man får med sig efter att ha läst din bok?

Förhoppningsvis är det lusten att leka även när man är vuxen. Att gå på äventyr i skogen och nära vattnet, ensam och tillsammans med vänner, samt att utforska allt det vilda som naturen har att erbjuda – även om man tar en del av det med sig hem till stekpannan och grillen. Ibland tar vi danskar saker och ting lite för allvarligt och “leker” allt för lite som vuxna. Det skulle jag gärna vilja bidra till att ändra på, åtminståne lite grann. Och så hoppas jag självklart att många vill prova mina recept. Jag tycker själv att de är ganska enkla och lätta att göra. Och om man inte råkar få upp en öring eller skjuta en bock, kan man fortfarande enkelt laga rätterna med kött från snabbköpet. Även om det andra är bra mycket roligare

Vi har märkt att du är ganska förtjust i märket Carhartt? Kan du berätta mer om det?

Min mamma kommer från Florida och min morfar hade en stor apelsinplantage. Här minns jag tydligt alla de arbetarna som gick i den stekande solen och skördade mogna apelsiner från träden, och de bar nästan alla Carhartt huvudbonader, jeans och canvasbyxor. Jag antar att jag alltid har förknippat Carhartt med utomhusarbete, flit och styrka.

Sedan jag var tio år gammal har jag åkt skateboard, och ett märke som Carhartt har alltid varit lite coolt i den miljön, så jag utnyttjade våra många semestrar och resor till USA för att köpa Carhartt billigt där i olika byggvaruhus. Jag har nog haft lite av samma klädstil sedan jag var ganska ung, och Carhartt tar fortfarande upp en hel del plats i min garderob. Då och då upptäcker jag att min 16-årige son stjäl/lånar några av mina Carhartt plaggen. Vilket jag egentligen tar bara som en komplimang att han fortfarande tycker att hans pappa är OK cool då och då…

Foto: Columbus Leth

Vilket är ditt bästa råd till en läsare som gärna vill börja med fiske?

Det viktigaste rådet är helt klart att följa med någon som vet vad han eller hon gör. Man kan lära sig mycket från Youtube, genom att läsa böcker och artiklar, men det bästa sättet är att ta till sig kunskap är genom att stå sida vid sida med någon som har erfarenhet av fiske. Spelar ingen roll om det är en granne eller en farbror, du kan också anmäla dig till kurser eller gå med i någon av många fiskeklubbar som finns runt om. Om man vill lära sig lite mer tekniskt fiske, då tycker jag att man ska ta en titt på Youtube-serien som heter “FISKEguiden” där man kan lära sig en massa praktiskt om fiske efter olika arter.

Du kan köpa “Ha´det for vildt” och “Et liv i fisk” online på feiber.dk eller i vårt showroom.

Du kan även fäölja Gordon på instagramdär han med jämna mellanrum lägger ut bilder och rövarhistorier fra hans många stora och små äventyr.

Fiskebok av Gordon P. Henriksen
kort logoer
kort logoer