Ta väl hand om dina vinterstövlar

Många vinterstövlar som tillverkas idag är byggda för att tåla hårt väder, men trots det kan du fortfarande uppleva att dina fötter blir kalla och blöta. Vi rekommenderar därför alltid att du tar hand om dina vinterkängor lite extra. Det gör att dina fötter håller sig torra och varma, samtidigt som dina skor håller en vinter eller 2 extra. Vi har tagit fram denna guide till hur du snabbt och enkelt kan få lite extra ut ur dina vinterstövlar.

Före bruk

Först och främst är det viktigt, att du tar hand om dina stövlar innan du tar dem i bruk. På så sätt får du mest möjligt ut av din skovård. En bra och grundlig förbehandling är viktigt om du vill att dina skor ska ha ett långt liv. För att kunna ha full nytta av din förbehandling, rekommenderar vi att du impregnerar dina stövlar 2-3 gånger i rad innan du använder dem. Kom ihåg att dina stövlar skall vara helt torra innan du fortsätter med nästa impregnering. En bra impregnering kandessutom göra det svårare för smuts att sätta sig på dina stövlar.

Är dina skor helt skyddade efter den första impregneringen?

Nej, det är det inte. Men det är här du egentligen börjar överväga om det är bättre att skydda dina vinterstövlar än att köpa ett par nya. Om du vill spara lite pengar, ska du vara medveten om detta när du tar dina stövlar i bruk. Låt inte jord och smuts sitta på stövlarna och torka in, rengör dem lätt med en fuktig trasa eller en mjuk borste/svamp när de är smutsiga.

Som vi har nämnt tidigare, är de allra flesta vinterstövlar utrustade med ett membran som håller vind och väder ute och allra viktigast, allt värmen inne. Men ett membran bryts ner (slits ut) med tiden, och därför är det en bra idé att förbehandla dina vinterstövlar.

Efter bruk

När vintersäsongen är över, ställer du vanligtvis dina vinterstövlar undan, men innan du glömmer dem helt och hållet, rekommenderar vi att du gör dem rena från jord, smuts och eventuella saltrester från vägarna. Du kan eventuellt ge dem en omgång läderfett eller skokräm innan du packar undan dem. Förvara dina skor i en skolåda eller liknande, därmed slipper du förstöra formen på själva skon. Se alltid till att dina skor är helt torra innan du ställert undan dem. I värsta fall kan dina skor bli mögliga.

När våren anmäler sin ankomst är det dags att ställa undan dina vinterstövlar – och det är viktigt att göra det på ett korrekt sätt.

Dina vinterkstövlar skall göras rena från smuts och salt så att de inte förstörs under sommaren. Om dina stövlar är av läder är det en bra idé att ge dem omgång skokräm eller läderfett innan du packar ner dem, så ser bra ut när du behöver ta fram dem igen.

Och hur ska de förvaras? Dina stövlar mår bäst av att förvaras därt det är gott om plats. Det kan t.ex. vara i en skolåda. Om du ställer dem kängst ner i skåpet, riskerar du, att de blir nertryckta och deras form blir förstörd.

Om du väljer att följa ovanstående guide, kan vi garantera att dina vinterstövlar kommer att älska dig och att du kommer att vara nöjd med dem under nästa vintersäsong.

Vi önskar dig mycket nöje! Kom ihåg att våra experter är alltid redo att hjälpa dig eller svara på eventuella frågor på vår livechatt.

Se vinterstövlar

kort logoer
kort logoer