Hus Forbi 25 års jubileum

Artikel skriven av: Hus Forbi

Kärlek till gemenskap

Hus Forbi och svenskarna är oupplösligt sammanlänkade. Det har vi gjort i 25 år. Försäljaren på gatan, den gula väskan, kalendern på kylen och den välkända gatutidningen är en integrerad del av vår vardag. Det är mötet mellan säljare och köpare på gatan, samtalen, myntbyten, leenden och skratt som flyttar hemlösa och udda tillvaron, från utsatta till omhuldade.

Med anledning av Hus Forbis 25-årsjubileum fokuserar vi på det som för oss samman, snarare än det som skiljer oss åt. Och för oss är den viktigaste agendan samhället. Gemenskap mellan grupper av hemlösa och socialt utsatta, gemenskap med svenskarna. Gemenskap där vi lär känna varandra, delar värderingar, ser varandra i ögonen och investerar tid i varandra över samhällets olika skikt.

Foto: Feiber // Carhartt

Vilka är Hus Forbi?

Hus Forbi publicerades första gången i augusti 1996 och idag känner 95 % av alla svenskar till Hus Forbi. Vi kan känna igen en säljare på gatan, hans gula väska eller Hus Forbi tidningen på armen.

Hus forbi är en social gemenskap för hemlösa, socialt utsatta och queera människor som ofta står utanför det breda samhället. Men vi är också en del av en gemenskap när vi köper tidningen. Mötet mellan Hus förbi säljaren och oss som köper tidningen är starten på gemenskapen och som alla andra gemenskaper är det något vi måste värna om, jobba på och prioritera i stor utsträckning.

Hus Forbi har ett dubbelt syfte:

Att bidra till att skapa debatt och dialog om och med hemlösa och socialt utsatta, som typiskt sett inte får något att säga till om i media, Hus Forbi är med andra ord deras språkrör och ska sätta deras attityder, behov och önskemål på agendan för politikerna, myndigheter och resten av svenskarna i allmänhet.

Att ge de hemlösa försäljarna möjlighet att tjäna sina egna pengar och ha något att stå för. Att sälja Hus Forbi är för många ett värdigt alternativ till tiggeri eller kriminalitet, för här tjänar de pengar lagligt på att sälja en produkt – tidningen – som de kan gå i god för.

Ta del av Hus Forbis 25-årsjubileum

I samband med jubileet har Hus Forbi släppt en specialutgåva klädkollektion som framhåller Hus Forbis värderingar, utan att kompromissa med säljarnas uniformer. Det är de små sakerna i livet som ofta betyder mest och gör störst skillnad. Vi firar vårt jubileum genom en klädkollektion, som ger dig möjlighet att både stötta och dela våra värderingar.

De första 1000 beställningarna bifogar vi ett presentkort på SEK 100. Presentkortet kan du lämna vidare till din lokala Hus Forbi återförsäljare. På så sätt sprider du kärlek och glädje på gatan – och stöttar samhället. Genom att ta ett foto på dig själv iförd klädkollektionen under taggen #gemenskapen hjälper du till att föra den dialog som Hus Forbi dagligen för. På så sätt sprider du kärlek och glädje på gatan – och stöttar samhället.

#gemenskapen

För att skapa en större dialog har Hus Forbi samlat allt digitalt. Du kan därför följa hashtaggen – #gemenskapen – där människor delar bilder på sig själva iklädda våra 25-årskläder. Detta för att skapa en gemensam agenda, ett gemensamt flöde, där vi tillsammans, var och en av oss, kan skrika högt och skydda samhället.

Hus Forbi samarbetar med Carhartt

Carhartt och Hus Forbi har arbetat tillsammans i ett antal år för att utveckla säljarnas välkända uniformer. En diskret vänskap mellan Carhartt och Hus forbi har nu blivit en större gemenskap. Carhartt har därför hjälpt Hus Forbi med en jubileums line. Klädkollektionen har exakt samma teknologier och håller därför hus forbi säljaren varm och flexibel varje dag. Klädkollektionen säljs direkt på sajten här – feiber.se – där Carhartt hjälper till med distributionen.

kort logoer
kort logoer