Carhartts 130- åriga historia

ÅR 1889 VAR ETT ÅR SOM PRÄGLADES AV STÅL, RÖK OCH LOKOMOTIV Det var också det år som Hamilton Carhartt & Co. blev grundat och började producera overaller med 2 symaskiner och en liten elektriskmotor på ett litet loft i Detroit. Efter att ha testat olika, icke framgångsrika, modeller så började Hamilton göra marknadsundersökningar och efter att ha pratat direkt med järnvägsarbetarna designade han en produkt som skulle passa deras behov perfekt. Under slogan ”Ett hederligt värde, för en hederlig peng. ” blev Carhartts BIB skapad och den blev snabbt känd som att hålla hög kvalite för den hårt arbetande amerikanen.

Carhartt Overalls, Blue Collar 1889

År 1910 hade Carhartt vuxit så mycket att företaget hade expanderat sin verksamhet med fabriker och kontor i South Carolina och Georgia och ren sömnad i Atlanta, Detroit och Dallas samt San Francisco. Även internationellt fanns nu kontor i Ontario, Toronto, Vancouver och Liverpool. Året efter öppnade man kontor och lager i Paris och New York. Denna tid var också präglad av internationella konflikter och Carhartt stöttade sina landsmän och erbjöd sig sy upp uniformer till den amerikanska militären under 1:a världskriget. Under 2:a världskriget tillverkade Carhartt även då militära kläder till marinen och till de kvinnor som fanns i stödfunktioner på hemmafronten.

Amerikanske soldater i march iförda Carhartt under 1:a världskriget

Förutom BIB- overallen och mycket i dagens kollektion historiska rötter. I arkiven kan man finna annonser på den legendariska Carhartt Chore Coat (som senare blev känd som ”The coat”). Ursprunget är daterat till 1917 och modellen är i stort sett oförändrad än idag.

The Coat…

Under den stora börskraschen 1929 var aktieraset lika brutalt för Carhartt som för andra verksamheter. Företaget var nära att läggas ned. Att företaget, trots detta, klarade sig var ett tecken på Hamiltons och han söners kreativitet och uppfinningsrikedom. Trots utmaningarna fortsatte Carhartt att helhjärtat stötta den amerikanska arbetarens rättigheter.

Hamilton Carhartt – 1855/1937

Vid Hamiltons död 1937 blev hans son Wylie ordförande i koncernen. Han skulle spela en avgörande roll i företagets projekt ”Back to the land” som möjliggjorde öppnandet av nya faciliteter på landsbygden i Kentucky. 4 sy och skäranläggningar finns fortfarande kvar i Kentucky och Tennesse. Här ligger idag utvecklingscentra för ny teknologi och innovation. Wylie var också medverkande till att skapa Carhartts första outdoor kollektion med samma känsla för kvalitet och detaljer. Super Dux och Super Fab var utvecklade för jakt under första delen av 1930- talet.

Wylie Carhartt

Wylies dotter, Gretchen Carhartt, gifte sig med Robert Valade och de övertog sedan ledningen av koncenrnen 1959. 1972 sammansatte Robert Valade ett team som bestod av nyckelpersoner i företaget och dessa skulle förändra Carhartt för alltid. De tog beslutet att köpa Carhartts första moderna tillverkningsanläggning och här började man en private- label tillverkning för bla. J.C. Penney, Sears och Montgomery Ward. Detta gav Carhartt de intökter de behövde för att kunna utvidga sin egen produktion. 1975 togs den ikoniska jackan mad huva fram som fick namnet ”Active Jac”. Den är än idag den mest sålda jackan världen över. I slutet av 1970- talet fick Carhartt en mycket stor order av entreprenören som skulle uppföra Alaska Pipline. Ett arbete som ställde enorma krav på skydd från vädrets makter. Carhartt visste att kläderna skulle kunna stå emot den prövningen

Alaska Pipeline – Arbetare 1974

Carhartt blev välkänt för den vanliga hushållet under 70 och 80- talet. Fler och fler började lägga märke till varumärket då dom stora namnen inom hiohop scenen började att bära Carhartt. Inteesset för Carhartt växte i Europa vilket gjorde att Carhartt Work In Progress startade sin verksamhet 1989. Inriktningen är street fashion för den yngre målgruppen.

Tupac Shakur – i Carhartt BIB

1996 blev Mark Valade, Hamiltons barnbarn, VD för Carhartt. Han bidrog till att befästa Carhartt på en globalarena. Han lanserade egna butikskoncept, en komplett kollektion för kvinnor ochn en mycket framgångsrik linje med flamhämmande kläder. Visionären Mark introducerande nya teknologier som Quick Duck®, Storm Defender®, Rain Defender®, Carhartt Force® och Carhartt Force Extremes®.

Gretchen C. Valade – Mark Valade – Gretchen Valade (dottor til Mark)

2013 övertog Linda Hubbard rollen som VD och hon är den första att inneha posten utanför familjen Carhartt. Mark Valade är fortfarande administrerande direktör och hans mor Gretchen C. Valade innehar också hon en ledande ställning i företaget. Med innovativ vison och beslutsamhet har Hamilton Carhartt och de 3 efterföljande generationerna skapat ett varumärke som stått emot tidens tand. Carhartt har idag internationella kontor i Mexiko och Europa. Hela koncernen ger arbetstillfälle till mer än 2200 människor varav 900 är medlemmar i UFCW. Carhartts kollektion ”Made in the USA” är inspirerad av den amerikanska arbetarklassen och innehåller Carhartts mest ikoniska plagg. Dessa produkter är tillverkade på 4 fabriker i Kentucky och Tennessee. Under 20 år har Carhartt producerat mer än 87 miljoner klädesplagg och tillbehör i USA. Carhartt äger och driver också produktions- och efterbehandlingsanläggningar i Mexiko och det Europeiska huvudkontoret ligger i Amsterdam. Totalt jobbar 5000 människor över hela världen med Carhartt. Carhartt- Outwork them all since 1889.

Carhartt – Outwork them all since 1889.

Share this postLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Select your currency
DKK Danska kronor